Jesse Habraken, een gelukkig nieuw leven

Toen Jesse in de puberteit kwam, zo tussen zijn 12e en 14e jaar, merkte hij dat hij zich als meisje niet op zijn gemak voelde in zijn vrouwenlichaam. “Ik wist niet van kinds af aan dat ik transgender ben”, vertelt Jesse. “Het was een geleidelijk proces. Ik vond mijn lichaam verschrikkelijk maar wist niet waarom. Doordat ik veel filmpjes op YouTube ben gaan kijken, kwam ik uit bij genderidentiteit. Dat gaf herkenning en steun, het klopte.” Jesse schreef een brief aan zijn ouders waarin hij vertelde dat hij zich een jongen voelde. Ze steunden hem onvoorwaardelijk en zetten samen de eerste stap naar de huisarts.

Deze verwees door naar een gespecialiseerd team. Er volgden een intakegesprek en gesprekken met een psycholoog om er zeker van te zijn dat er sprake was van genderdysforie, onvrede met het eigen biologische geslacht. Na 1,5 jaar kreeg Jesse groen licht en kon hij door naar de volgende fase: hormoontherapie. Hij kreeg mannelijke hormonen in de vorm van een gel die hij op zijn huid smeerde en later injecties met testosteron. “De eerste verandering die ik merkte, was dat mijn stem zwaarder werd. Ook kreeg ik veel meer haar en baardgroei. Ik ging opnieuw door mijn puberteit heen, nu als jongen. En niet alleen fysiek veranderde er veel, ik ging ook anders denken. Het klopte in mijn hoofd.”

Jesse droeg een ‘binder’ om zijn borsten plat te drukken. “Die hoorden niet bij me, dat maakte me ongelukkig.” Er volgde een ingreep om ze laten verwijderen. Daarmee is zijn transitie compleet. Sindsdien beschouwt Jesse zichzelf als man en heeft hij geen last meer van dysforie. Hij voelt zich nu prettig in zijn lichaam. “De omgeving ziet mij nu ook zoals ik gezien wil worden, dat heft de mismatch op.” Het moeilijkste voor de omgeving is het switchen van ‘zij’ naar ‘hij’, dat zit bij iedereen in het systeem. Zijn oude naam vertelt hij liever niet, die hoort bij het verleden. Samen met zijn ouders heeft Jesse bij de gemeente Veldhoven, waar hij geboren is, zijn naam en geslacht veranderd in de basisregistratie personen en op zijn paspoort. Ze bewonderen hem om de keuzes die hij heeft gemaakt en om zijn kracht.

Nieuw leven
Jesse studeert pedagogiek en loopt stage in een gezinshuis voor kinderen met een verstandelijke beperking, die niet meer thuis kunnen wonen. Hij heeft een relatie met Tim en geeft voorlichting op scholen en bedrijven over gender identiteit bij COC, een Nederlandse belangenorganisatie voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI’s). Jesse is gelukkig.

Op Spotify, onder Jouw Verhaal, staat een podcast waarin Jesse’s ouders, broer en vriend vanuit hun perspectieven het verhaal vertellen over zijn transitie. Ook geeft Jesse tips voor jongeren die hetzelfde doormaken: “Je hebt een heel leven voor je. Neem de tijd om je genderidentiteit te onderzoeken!”